lördag 30 maj 2015

Variation

Något av det bästa som min triathlonsatsning har fört med sig i är variation och omväxling i träningen. Den här helgen till exempel har redan  innehållit ett långpass löpning och ett två timmar långt cykelpass. Igår sprang jag 20 kilometer och jag var så nöjd att få ge mig ut på cykeln idag på morgonen då benen var så där stela som åtminstone mina ofta är efter ett längre pass löpning. Tror variationen gör mycket gott för min kropp och dessutom är det roligt med omväxling så huvudet tackar också!

Igår sprang jag vårens första pass i kortärm och shorts! Super skönt! 

Dagens cykelpass blev 53 kilometer långt och jag är lite stressad över hur mycket cykelträning jag borde få in ännu inför Joroinen. 90 kilometer är nog väldigt långt. Är övertygad om att jag klarar distansen men jag skulle gärna göra det med ett ok medeltempo också. På raksträckor kommer jag ganska lätt upp i fart men direkt det kommer en backe emot så sjunker farten. Mycket. Måste träna mycket cykling nu med andra ord! Ska lägga in backintervaller på cykel från och med nästa vecka och hoppas på att det hjälper cykelbenen!

torsdag 28 maj 2015

På Språng och morgonjogg

Det blir ordentligt med träningstimmar på onsdagar för min del. Först 15 kilometer transportcykling till Kvevlax, sedan 1,5h löpträning med På Språng och sedan cykling hem igen. Egentligen blir det ju inte mer än 30 kilometer cykling men de där 15 kilometerna hem är ofta riktigt tunga på grund av löpningen före. Igår drog jag ett intervallpass åt deltagarna och även om jag inte tog i allt vad jag orkade så var det nog tufft att cykla hem efter uppvärmning, 5 x 1.30min, 5 x 50sek, 5 x 30sek + styrketräning. Ibland kändes det som om jag stod helt stilla på hemvägen för det blåste dessutom ordentligt motvind...

På Språng gänget iväg på uppvärmning!

Hade ett härligt gäng på 39 damer med mig igår på På Språng och då var det ändå ganska många som var borta. Det kommer att bli många fina löparonsdagar med det här gänget i sommar! 

Idag hade jag bestämt morgonlöpning med start kl.6.15 med Cessi och med tanke på att jag kom hem 21.30 igår så var det kanske inte super smart men vi tog det lugnt och sprang ca. 30 minuter så det gick nog bra fast kroppen kändes ganska trött och stel när vi startade. Dessutom gjorde jag yoga för löpare efter morgonjoggen och det gjorde susen för nu känns benen redan mycket bättre! 

Morgonens fabulösa sällskap, Cessi och Candy

onsdag 27 maj 2015

Tisdagsintervaller

Jag håller fast vid min plan att köra två intervallpass per vecka nu för att få upp ännu mera fart i min löpning. Igår körde jag veckans första intervallpass och det var långa intervaller. 

Snabbskorna på. Börjar tycka mer om dessa skor (Adidas Boston) för varje pass jag kör i dem! 


Candy fick komma med på en 3 kilometer lång uppvärmning också och sen gjorde jag lite rörlighet före det var dags att köra igång med intervallerna. Började med 4 x 1 kilometer med 2 minuter joggvila emellan. Tusingarna gick på 04:08min/km, 04:13min/km, 04:16min/km och 04:08min/km och varje intervall kändes riktigt bra. Var så där härligt pigg i kroppen och kände att jag kunde trycka på bra. 

Efter fyra tusingar och en lite längre setvila efter den fjärde så sprang jag ännu 4 x 500m och de intervallerna gick på 04:00min/km, 04:06min/km, 04:03min/km och 04:18min/km. Planen var att alla de korta intervallerna skulle gå snabbare än de långa men under sista intervallen kom en tuff uppförsbacke emot och då sjönk farten. 


Med uppvärmning, intervaller och nerjogg fick jag ihop 13 kilometer löpning igår kväll och det här passet kändes riktigt bra! 

tisdag 26 maj 2015

Mjukare och rörligare

Förra veckan fick jag en och en halv timme massage för min ben och det var nog välbehövligt! Jag har inte fått massage sen förra våren så det var på tiden. 

Jag har ju skrivit tidigare att jag har fått in många yogapass hemma den senaste tiden och under massagen kan man säga att jag fick bevis för att det har gjort gott. Min massör var riktigt förvånad över hur mycket mjukare jag var nu jämfört med tidigare och det är något som jag har känt i min löpning också! Det enda jag har ändrat på i min träning är att jag har infört några yogapass i veckan och jag har faktiskt lämnat bort all annan stretchning och uppenbarligen funkar det. Förstås är jag ännu inte vad man skulle kunna kalla rörlig, är fortfarande ordentligt stel i baklår, rumpa och nedre rygg men det går åtminstone åt rätt håll!


måndag 25 maj 2015

Första riktiga villahelgen

Efter att jag slutade jobbet på lördag så körde vi iväg till sommarstugan för första övernattningen för i sommar. Eller jag satt på med bilen till Kvevlax och sedan cyklade jag sista biten. Egentligen hade jag tänkt cykla hela vägen men eftersom vädret hade varit minst sagt ostadigt (regn och storm) hela dagen så ville jag kolla läget lite innan jag cyklade. Från Kvevlax till vår villa är det 38 kilometer och det gick som i ett huj! Regnet hade slutat och iställe sken solen och jag hade medvind hela vägen och det hjälper nog mycket när man cyklar! Det var första gången som jag klarade av att hålla en medelfart på över 30km/h när jag cyklat själv!

Sista vägen fram till villan är grusväg så här tog min cykling slut och pappa kom efter mig. 


Resten av lördagen och söndagen gick åt att njuta av villaliv igen. Så skönt! Pappa och Robbe fixade på nyaste huset på tomten (vi är uppe i fyra hus nu) och jag målade lite och på eftermiddagen sprang jag veckans sista pass. Jag hade bort ett intervallpass denna vecka så jag bestämde mig för pyramidintervaller. 2 kilometer uppvärmning, 1min + 2min + 3min + 4min + 4min + 3min + 2min + 1min och så till sista 2 kilometer nerjogg.  Totalt 10 kilometer löpning och sedan bastubad plus ett snabbt dopp i havet. Underbart! 

Jag hade ju också tänkt inviga min våtdräkt i helgen men det var nog för kallt ännu. Hoppas på nästa helg istället! 


Det känns alltid som om tiden skulle gå mycket långsammare ute vid havet och nu är jag fulladdad med energi igen och redo för en ny jobb- och träningsvecka!

fredag 22 maj 2015

Simmorgon och Fitnesstrillningarna dokumentär

Idag startade jag min morgon med ett simpass. Jag hoppas att det var ett av de sista passen som jag simmar i simhallen. Bara det är tillräckligt varmt på söndag så tänkte jag testa våtdräkten utomhus och så småningom flytta all simträning utomhus! Längtar så till att få komma bort från klorvattnet!

Hade inget program uttänkt när jag kom till simhallen imorse men under uppvärmningen bestämde jag mig för ett intervallpass:
400m insim
3 x (2x100m+2x50m) hårt
200m lugn crawl som setvila
300m avsim

Totalt 2 kilometer. 

Intervallerna gick lite långsammare än vad de har gjort tidigare i vår och det tror jag beror på att jag simmade ensam idag. Kan helt enkelt inte pressa mig lika mycket utan sällskap! 


I tisdags gick vi på premiär av dokumentären om Fitnesstrillingarna. Fitnesstrillingarna är alltså min sambo och hans två systrar och John Råholm har följt dem i över ett år och nu fick vi äntligen se slutresultatet! Jätte fin film blev det och ikväll tycker jag att ni alla ska slå på Yle Fem kl.20.00 för då kommer dokumentären för första gången på tv! 

tisdag 19 maj 2015

Två månader kvar!

Jag vet inte riktigt vart den här våren har rusat iväg men nu är det plötsligt bara 2 månader kvar till min första riktiga triathlontävling! 1,9 kilometer simning, 90 kilometer cykling och så 21,1 kilometer löpning på det. Hjälp! Det pirrar i magen bara jag tänker på det och jag vet inte riktigt vad jag har gett mig in på! I höstas kunde jag ju inte helst crawla 100 meter..

Träningen har jag åtminstone planerat klart ganska långt och det kommer att bli mycket träning nu fram till tävlingen! Cykeln och våtdräkten är inskaffad. Ännu måste jag köpa en nya hjälm, en tävlingsoutfit, cykelglasögon och en till flaskställning till cykeln. Dessutom har vi ännu inte fixat boende så det borde vi också göra! 




måndag 18 maj 2015

Vårens första cykelrunda!

I fredags fick jag äntligen ett mycket efterlängtat paket, nämligen min nya cykel! Killarna på företaget som importerar Felt hade varit snälla och monterat ihop min cykel så enda jag behövde göra var att lägga fast pedalerna och justera sadel och styret så att de passar min längd. 


På söndagmorgon kom jag mig äntligen ut på premiärtur och wow vilken känsla! Jag trodde inte det skulle vara så stor skillnad på en landsvägscykel och en triathloncykel men det var det nog! Jag har aldrig trivts riktigt, riktigt bra på min Cannondale men nu fick jag en riktigt fin känsla direkt och det kändes som om jag flög fram! Egentligen gick det nog inte så mycket snabbare än det brukar men det kändes mycket bättre! 


Cyklade 52 kilometer innan jag var hemma igen och jag hade ett stort leende på läpparna hela vägen! Lite ont fick jag i nacken så jag ska testa att justera cykeln ännu för att hitta en ännu bättre körställning. Egentligen skulle jag vilja göra en bike-fit men det ryms inte med i budgeten just nu så jag får helt enkelt testa mig fram! 

fredag 15 maj 2015

Veckans spring

Det blev en oplanerad bloggpaus här. Egentligen borde jag ha haft mer tid än vanligt till bloggen eftersom jag har varit ledig i två dagar men för det mesta är det timmarna mellan min morgonträning och jobbet som jag hinner lägga på att läsa bloggar och uppdatera bloggen så när jag är ledig glömmer jag för det mesta att ens starta datorn. 

Men att träna glömmer jag ändå inte och jag har hunnit avklara de intervallpass som jag hade planerat in denna vecka plus ett par distanspass på det. Veckans första intervallpass var 3 x 2 kilometer och det gjorde jag före frukost. Låg på 04:35-04:37min/km under de tre intervallerna och det får räknas som klart godkänt för ett morgonpass. 


I onsdag sprang jag hem från jobbet (eller en omväg hem rättare sagt) genom regn och rusk och ibland var motvinden så stark att det kändes som om jag stod stilla. Var glad över att passet bara var ett distanspass för i den motvinden skulle det ha varit svårt att få till intervaller! 

Veckans andra intervaller sprang jag igår torsdag och den här gången var intervallerna kortare och farten snabbare. Jag körde 2x5x45 sekunder och för att få upp extra mycket fart sprang jag i en svagt sluttande nedförsbacke. Försökte hålla ett tempo på under 04:00min/km på alla intervaller och lyckades på 8/10. Om jag ska lyckas komma bort från mitt bekväma snabbtempo som jag tydligen håller på de flesta sträckor så är det antagligen just den här typen av pass jag behöver mera av. Avslutade passet med 2 kilometer i 04:30min/km och till sist en lugn kilometer som nerjogg.Totalt 11 kilometer. 

Efter att idag har sprungit 15 kilometer distans så är jag riktigt nöjd över löparveckan hittills! Tänkte få in ännu ett distanspass ännu och dessutom fick jag hem min nya cykel idag också så jag hoppas på några kilometer på cykel också före veckan är slut!

måndag 11 maj 2015

Teknikmorgon

Trodde jag skulle känna av gårdagens sena långpass när jag vaknade idag men kroppen kändes faktiskt helt återhämtad så jag for iväg på en morgonrunda. Men jag tog det lite lugnare i alla fall och passade på att jobba lite på löptekniken. Tog på mig barfotaskorna, sprang 3 kilometer som uppvärmning och körde sedan 10 minuter löpteknik. Låg skipping, höga skip, hälkick, koordinationsövningar, vadhopp och sprättsteg. Sedan fortsatte jag med 10 minuter styrketräning bestående av olika utfall och hopp före jag joggade hem igen. Bra start på nya träningsveckan! 

söndag 10 maj 2015

Mammas dag och långpass

Idag firar vi morsdag här i Finland och jag har spenderat hela dagen hemma hos mina föräldrar för att fira min fantastiskt fina mamma. Min mamma som alltid, alltid finns där för mig och mina syskon och som jag vet att jag kan lita på i vått och torrt. Min mamma som har en förmåga att se det positiva i saker som ingen annan kan. Sedan jag var liten har jag alltid fått höra hur lik jag är min mamma och jag kan inte tänka mig en finare komplimang. Glad morsdag mamma! 



Från morgonen såg det ut att bli en fantastiskt fin dag vädermässigt och egentligen borde jag väl ha sprungit på förmiddagen. Men efter en dag av firande så hann klockan bli efter 18 före jag kom mig ut och solskenet hade bytts ut mot hällregn. En aning tog det emot att ta sig ut men jag bestämde träff med brorsan i Sundom så då gick det lättare. Så först sprang jag 8 kilometer ensam, sedan dryga 3 kilometer i sällskap av brorsan, sedan 5 kilometer snabbdistans och sedan nedjogg och plötsligt hade jag 20 kilometer på klockan utan att jag knappt märkt att det regnat! Ett skönt sätt att avsluta dagen och helgen på och i och med dagens träning så landade veckomängden på 60 kilometer. 

Regnigt och blött men idag kvittade det för löpningen kändes så bra!

Nu har jag planerat de kommande veckornas träning och två tuffa intervallpass per vecka är inplanerade för att få upp farten lite! 

lördag 9 maj 2015

Tävla på träning

Jag har skrivit det förr, ett mål för i år är att tävla oftare och att ta tävlingar nu och då som träningspass för att få in i huvudet att det inte är så farligt att tävla. Man måste inte vara supernervös före och det är inte hela världen om det inte går bra är det som jag försöker pränta in i mitt huvud. 

Igår gick Molnträskloppet av stapeln här i Vasa och jag och pappa hade bestämt oss för att delta. Det här loppet var just tänkt som ett träningslopp och inget huvudmål så jag lättade inte på träningen och eftersom jag jobbade hela dagen före så glömde jag nästan bort att jag skulle tävla på kvällen. 

Loppet startar först kl.20 på kvällen och det var första gången jag sprang ett lopp så sent på kvällen. Loppet är 12,2 kilometer långt och går runt Molnträsket och största delen av loppet går längs en skogsbilväg som går ganska mycket upp och ner. Det var superfin terräng och jag skulle flera gånger ha haft lust att stanna upp och ta en bild! 

När starten gick så hittade jag en riktigt bra klunga med män som jag sprang med de första 3 kilometerna. Medeltempot här var 04:30min/km och det kändes behärskat och bra. Tyvärr tappade jag klungan när vi kom in på skogsvägen och de första backarna kom emot. Måste helt klart få in mer backträning! Både uppför och nerför!

Resten av loppet sprang jag ensam och då sjönk också farten. Har inte sett några resultat än men min egen klocka visade ett medeltempo på 04:39min/km när jag kom i mål och även om jag är riktigt nöjd med mitt lopp så berättar det en hel del om vilken typ av träning jag behöver... Medeltempot är samma som jag höll på halvmarathon för ett par veckor sen och jag kände igår också att jag skulle ha kunnat fortsätta länge i samma tempo. Har helt enkelt ingen extra växel att lägga i under kortare sträckor så nu borde jag träna upp det genom att lägga in mera intervaller! 


Kom i mål som snabbaste dam och fick riktigt fina priser! Pokal, vas från Pentik plus ett par silverörhängen gav en extra glans till loppet!

Idag vaknade jag riktigt tidigt och efter att ha försökt somna om i cirka en timme tog jag till slut med mig Candy på en morgonjogg för att snabba på återhämtningen. 5 kilometer jogg plus stretch kändes riktigt bra åt kroppen även om jag bara fick med en himmel, två pannor och Candys tunga på bilden efter passet! 

torsdag 7 maj 2015

Löparhunden är tillbaka!

Årets På Språng ser ut att bli en riktig succé! Redan igår på första gången (och fast det regnade) hade jag 50 damer i min grupp och till nybörjargruppen anmälde sig hela 35 damer. Så kul att vara igång igen

Idag fick jag ett infall att ta med mig Candy på en morgonjogg. Ni som läser bloggen vet ju att hon inte har velat springa på ett par månader och att jag inte har vetat varför. Jag har heller inte testat att ha med henne på ganska länge utan bara antagit att hon inte vill komma med. I helgen tog dock Robbes syrror, Camilla och Sara, med sig Candy på en morgonjogg vid villan och det hade gått helt okej så nu ville jag också testa! Och vet ni, löparhunden gjorde comeback! Hon sprang visserligen lite snett bakom mig (förut låg hon alltid framför) men hon vägrade inte en enda gång, tvärtom såg hon ut att må riktigt gott där vi sprang! 


Sötaste underbettet har hon också! 

Så mysigt med hundsällskap igen och jag märkte hur mycket jag har saknat att springa med hund! 

onsdag 6 maj 2015

Ikväll börjar På Språng!

Ett säkert vårtecken är att På Språng börjar igen! Ikväll kl.19 träffas vi vid Kvevlax skola och sen blir det roliga löpträningar varje onsdag hela sommaren lång! 



tisdag 5 maj 2015

En yogafavorit

Jag fortsätter att testa olika yogavideon men jag har också hittat några favoriter som jag återkommer till. En favorit är den här videon:


Cool down yoga for runners. Idag på morgonen sprang jag först 10,5 kilometer och sedan gjorde jag den här yogan som avslutning när jag kom hem. Riktiga sköna stretchövningar som känns super efter ett löppass! 

måndag 4 maj 2015

Vågar jag?

Är så sugen på att anmäla mig till det här. Eva är på väg och jag skulle så gärna vara med! Men samtidigt är jag så rädd. Rädd att falla igen och förstöra ännu en löparsommar...

Bilden lånad härifrån

Måste nog fundera än ett par dagar. Så länge läser jag Ninas berättelse från förra årets vandringsmarathon och drömmer vidare.

söndag 3 maj 2015

Veckosummering

Söndagskväll och jag sammanfattade precis min träningsvecka. 60 kilometer löpning blev det, ett simpass och fem yogapass (korta pass). Gillar verkligen den mjukhet som jag börjar känna i mina muskler av yogan så såhär ska jag försöka att fortsätta! 

Transportspring. Har sprungit transportlöpning tre gånger denna vecka: i onsdags sprang jag hem från min bror efter att ha skött lilla L och i torsdags sprang jag hem från jobbet. Egentligen har jag inte längre än 1,5 kilometer hem från jobbet så det blev en lång omväg för att få till ett riktigt pass. Idag efter jobbet sprang jag veckans tredje transportpass då jag sprang hem till Robbes föräldrar. Riktigt kul att ha ett mål med löppasset och ombytet från jobbkläder till springkläder går på några sekunder eftersom jag kan ha både löpskor och löptajts på jobbet. 


Dagens pass blev 17 kilometer långt och jag körde enligt upplägget 20 minuter uppvärmning, 4 x 10 minuter i 05:00min/km med 3 minuter vila. Förutom att jag blev riktigt törstig mot slutet av passet så kändes löpningen lätt idag! Men det börjar nog vara så varmt nu att det behövs vatten på de längre passen.
Veckans roligaste pass var ändå backintervaller med Cessi igår! Jag sprang dessutom i barfotaskor på första gången på väldigt, väldigt länge och jag hade glömt bort hur sköna de skorna är!